Szanowni Państwo!
Zapraszamy na spotkanie w świątecznej aurze – ONLINE. Prosimy o kontakt psig@psig.com.pl by otrzymać link.
W poniedziałek 20 grudnia w godz. 13. 30 – 14.30 mamy okazję spotkać się z autorką książki Tradycje kulinarne Szwecji. Publikacja cieszy się ogromnym powodzeniem w mediach, gdzie Pani Magdalena Tomaszewska-Bolałek udziela wywiadów promując w ten sposób szwedzkie tradycje, nie tylko kulinarne.
Dlaczego powinniśmy mieć na szwedzkim świątecznym stole julegröt i lutfisk, a nawet julegris? Jak się przyrządza te dania ? Skąd pochodzi słowo JUL? Pani Magdalena Tomaszewska-Bolałek podzieli się z nami tradycjami świętowania w czasie Bożego Narodzenia, kiedyś i teraz, opowie skąd wywodzi się tradycja szwedzkiego stołu i przysmaków na nim podczas JUL podawanych. Zapewniam, że jest to lektura nie tylko dla wtajemniczonych!
Miło bam poinformować, że “Tradycje kulinarne Szwecji” są nominowana w konkursie Gourmand World Cookbook Awards! Konkurs odbywa się od 1995 roku i ze względu na swoją skalę oraz znaczenie nazywany jest Kulinarnymi Oskarami. W tym roku do konkursu Gourmand World Cookbook Awards był rekordowy, zgłoszono około 100 000 książek z 227 krajów i regionów. “Tradycje kulinarne Szwecji” powalczą w kategorii Nordic.
Jesteśmy dumni tym bardziej, że Polsko-Szwedzka Izba Gospodarcza i ja sama mamy udział w przygotowaniu tej wyjątkowej publikacji.
Magdalena Pramfelt
Prezes PSIG