Max Burgers – szwedzki fast food na polskim rynku

Najstarsza szwedzka sieć restauracji szybkiej obsługi Max Premium Burgers wchodzi na polski rynek. Skandynawski fast food otworzy swoje drzwi dla polskiego klienta już pierwszego września. Lokal będzie znajdował się w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu. W tym roku sieć uruchomi łącznie trzy restauracje – w tym jedną w Gdańsku. Na tym się nie skończy – sieć planuje dalszą ekspansję w przyszłych latach.

Max jest nie tylko najpopularniejszą szwedzką siecią, jest także pierwszą – w 1968 roku, założyciele Curt Bergfors and Britta Andersson otworzyli swoją pierwszą restaurację w  Gällivare, w małym lapońskim miasteczku, daleko na północy Szwecji. Co ciągnie ich zatem do Polski?

Polacy kochają burgery

– Przez ostatnich kilka lat bacznie obserwowaliśmy polski rynek, dokładnie analizując sytuację i oceniając możliwości. Podjęliśmy decyzję o otwarciu w Polsce naszych pierwszych restauracji, ponieważ mamy pewność, że jest to rynek, na którym wciąż widać ogromny potencjał rozwoju dla sieci takich jak nasza. Polacy coraz częściej stołują się poza domem, a zapotrzebowanie na dobre jedzenie podawane szybko cały czas rośnie. Widzimy też, że Polacy kochają burgery, co nas bardzo cieszy – powiedział Richard Bergfors, prezes Max Premium Burgers.

Zdrowy fast food?

Co wyróżnia Max Burgers spośród innych restauracji szybkiej obsługi? Mniej tłuszczów, cukrów i soli. Ich produkty mają  wyróżniać się świeżością i ciągłym udoskonalaniem, jak możemy przeczytać na ich stronie. Max Burgers oferuje burgery z wołowiny, drobiu, jak i wegetariańskie odmiany. Według informacji gazety wrocławskiej, cena standardowego burgera będzie o 5-10 proc. droższa od kanapek w konkurencyjnych sieciach np. w Burger Kingu i McDonald’s.

źródła: gazetawroclawska.pl, maxburgers.com

Archiwa