Najstarsza szwedzka sieć restauracji szybkiej obsługi Max Premium Burgers wchodzi na polski rynek. Skandynawski fast food otworzy swoje drzwi dla polskiego klienta już pierwszego września. Lokal będzie znajdował się w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu. W tym roku sieć uruchomi łącznie trzy restauracje – w tym jedną w Gdańsku. Na tym się nie skończy – sieć planuje dalszą ekspansję w przyszłych latach.
Max jest nie tylko najpopularniejszą szwedzką siecią, jest także pierwszą – w 1968 roku, założyciele Curt Bergfors and Britta Andersson otworzyli swoją pierwszą restaurację w Gällivare, w małym lapońskim miasteczku, daleko na północy Szwecji. Co ciągnie ich zatem do Polski?
Polacy kochają burgery
– Przez ostatnich kilka lat bacznie obserwowaliśmy polski rynek, dokładnie analizując sytuację i oceniając możliwości. Podjęliśmy decyzję o otwarciu w Polsce naszych pierwszych restauracji, ponieważ mamy pewność, że jest to rynek, na którym wciąż widać ogromny potencjał rozwoju dla sieci takich jak nasza. Polacy coraz częściej stołują się poza domem, a zapotrzebowanie na dobre jedzenie podawane szybko cały czas rośnie. Widzimy też, że Polacy kochają burgery, co nas bardzo cieszy – powiedział Richard Bergfors, prezes Max Premium Burgers.
Zdrowy fast food?
Co wyróżnia Max Burgers spośród innych restauracji szybkiej obsługi? Mniej tłuszczów, cukrów i soli. Ich produkty mają wyróżniać się świeżością i ciągłym udoskonalaniem, jak możemy przeczytać na ich stronie. Max Burgers oferuje burgery z wołowiny, drobiu, jak i wegetariańskie odmiany. Według informacji gazety wrocławskiej, cena standardowego burgera będzie o 5-10 proc. droższa od kanapek w konkurencyjnych sieciach np. w Burger Kingu i McDonald’s.
źródła: gazetawroclawska.pl, maxburgers.com